top of page

Anatomi

Burun yüzün en karmaşık anatomik yapılarından biridir. Burnumuz ifademizi etkileyen önemli estetik hem de işlevsel olan özel bir organdır. Burnumuz, estetik görünümü yanında solunum fonksiyonlarıyla  da çok önemlidir. Burnun fonksiyon ve anatomisi çok komplikedir.
Burada hastalarımın anlaması için sadece temel anatomik yapılardan bahsedilmiştir.

Burnumuz genel olarak üç bölüme ayrılmıştır.  Üst 1/3 ü kemiklerden oluşur. Kemik sert ve hareketsiz olduğundan yaralanma sırasında, burun kemikleri büyük olasılıkla kırılıp şekil değiştirir. Orta ve alt 1/3 bölgeler yarı hareketli veya tam hareketli kıkırdaklardan oluşur.
İyi bir estetik cerrah tüm bu yapıları avucunun içi gibi bilir ve ameliyattan önce değerlendirir.

Burun estetik ameliyatı tüm dünyada sık uygulanan estetik ameliyatlardandır.  Burun estetiğiyle burun boyu artırılabilir, azaltılabilir, ayrıca burun delikleri küçültülebilir, burun ucu istenen şekilde restore edilir. Burnun alın, yanaklar ve dudak ile yaptığı açılar düzenlenebilir. Birtek buruna müdahale edilerek kısa olan üst dudaklar uzatılabilir, bazı kişilerin yakındığı, gülündüğünde aşağı yönde hareket eden burun ucu görüntüsü düzeltilebilir.


Genelde bu ameliyatta burun kemeri fazlaysa azaltılır, burun kemikleri üçgen bir çadır oluşturacak şekilde kırılır, ayrıca burun kemikleri geniş ise daraltılır. Tüm bu işlemlerle göze hoş görünen bir burun sırtı elde edilir. Kadınlarda ideal dudak ile burun arasındaki açı 95-105 derece erkekler de ise 90 derece civarındadır.

 

 

 

 

 

İdeal kadın burnunda ki açılar

burun açıları



Hasta ile konuşularak burun ucunun nekadar kaldırılacağına karar verilir. Bu dikkatli yapılması gereken bir manevradır. Ameliyatta burun gereksiz miktarda kaldırıldığında karşıdan burun deliklerinin içleri çirkin bir şekilde görünür hale gelir.  Uygun teknikler kullanılarak, iyi ve deneyimli ellerde yapılan bir estetik burun ameliyatından sonra burunda düşme olması beklenmez. Burun ucunu oluşturan kıkırdaklar gerekiyorsa inceltilir. Estetik burun ameliyatı kapalı teknikte burun delikleri içine yapılan kesilerden açık teknikte de bu kesilere eklenen daha sonra hemen hemen hiç farkedilmeyen V şeklindeki bir kesi kolumellaya eklenerek yapılır. Bunlar dışında burun kanatlarıyla ilgili mevcut problem varsa, burun kanatlarına da şekil verilebilir.
Doç. Dr. Gürcan Aslan’ın uyguladığı kapalı rinoplasti tekniğiyle alın burun bileşke bölgesindeki kemiğe ve yanlardaki burun kemiklerine, kırılıp burun sırtı oluşturulması sırasında daha doğal bir burun sırtı görünümü verilmekte ayrıca ödem ve morluklar azalmaktadır. Genelde hastalarımda ameliyat sonrası buz kullanmamaktayım.

Estetik burun ameliyatı sonrasında hemen hemen hiç ağrı olmamaktadır. Bazen duyulan hafif ağrı ise basit ağrı kesiciler ile önlenebilmektedir.


Estetik burun ameliyatından sonra neler yapıyoruz? 

 

  •     Doç. Dr Gürcan Aslan estetik burun ameliyatından sonra, burun sırtında yaklaşık 7 gün kalacak küçük bir splint uygulamaktadır. Artık kocaman bantlar tarihe karışmıştır.Bu atel ilk hafta içinde burnu küçük darbelere karşı korumaktadır.

  •     Bazen hastalarıma hiç tampon koymasam da burundan oluşan hafif sızıntılar hastayı rahatsız edebilmektedir. Bu rahatsızlığı önlemek için genelde ertesi sabah burundan alınacak, ortası delikli ve nefes almayı sağlayan silikon tamponlar kullanıyorum. Bu tamponlar alındıkları sırada dokuya yapışmadıklarından gayet komforlu burun tamponlarıdır. Artık o metrelerce bez tamponlar çok gerilerde kaldı.

  •     Estetik burun ameliyatı sonrasında burun içinde ödem oluşması nedeniyle bir dolgunluk hissi ve nefes almada geçici zorlanma olabilir. Bu rahatsızlık ilerleyen günlerde ortadan kalkacaktır.

  •     Estetik burun ameliyatından sonra kullanacağınız ilaçlar size Estetik Plastik Cerrahınız tarafından reçete edilecektir. Ameliyattan sonra da ağrı kesici olarak kanı sulandıran ilaçları kullanmamak gereklidir..

  •     (ÖNEMLİ!!  her türlü Estetik ameliyattan 7-10 gün önce kan sulandırıcı ve pıhtılaşmayı engelleyici ilaçlar doktora danışılarak bırakılmalıdır) önemli!!

  •     Burun estetiği ameliyatı tekniklerinde özellikle son yıllarda önemli gelişmeler olmuştur. Önceki yıllarda ameliyat sonrası gözler kapanacak kadar morarma ve ödem olmaktaydı. Oysa günümüzde burun içinde veya dışında cerrahiyi zora sokacak ve süresini uzatacak büyük problemler olmadığından, ve kullandığım tamamen kemik ve kıkırdak zarları altından uygulanan teknikle, burunda damarlara zarar verilmemektedir. Buyüzden ameliyatlarımda morluk ve şişlik çok nadiren oluşur.

  •     Estetik burun ameliyatı sonrasında göz kapaklarına buz uygulanmasının morarma ve şişmeyi azalttığı düşünülmektedir. ( genelde sert kalıp halindeki buzları burna uygulamak her zaman zor olmaktadır. Bu nedenle özel jel buz torbaları veya buz yerine dondurulmuş bezelye, mercimek gibi taneli gıdalar kullanılabilir.) Son zamanlarda benim uygulamam ise hiç buz kullanmamaktır. Burun estetiği ameliyatlarımdan sonra fazla morarma ve şişlik olmadığından, olsa bile oluşan minimal şişlik buzun verdiği rahatsızlıktan daha az olduğundan buz uygulaması nadiren yapıyorum.

  •    Oluşan morarmayı ortadan kaldırmak için bir takım ilaçlar (Arnica Montana gibi) önerilse de genellikle gerekmemektedir. Morluk oluştuysa bile bir hafta içinde sararır ve kaybolmaya yüz tutar.

  •     Ameliyat sonrası başınızın gövdenizden yukarda kalması ve hafif oturur şekilde dinlenmeniz ödem açısından yarar sağlayacaktır. Genelde ameliyatın ertesi günü hastalar günlük aktivitelerini yapacak kadar iyi hissederler. Önemli olan fazla eğilip kalkmamak özellikle burna herhangi bir darbe almamaya özen göstermektir. Küçük çocukları ve evcil hayvanları olan kişiler bunların ani hareketlerine karşı dikkatli olmalıdırlar. önemli!!

 

Estetik Burun Ameliyatı sonrası ilk hafta

İlk hafta çok fazla eğilip doğrulmaktan kaçınmak gerekiyor. Fazla fiziksel efor sarfedilir ve yorucu egzersizler yapılırsa kanama meydana gelebilir. Yediklerimizi ağzın aşırı açılmasını gerektirmeyecek yumuşak gıdalarla sınırlamak yarar sağlayacaktır. Eğer hapşıracaksanız ağzınızı açıp hapşırın. Genelde ilk hafta boyunca burnunuz bir veya birkaç kez darbe alacaktır. Meraklanmayın, aşırı kuvvetli olmadıkça soruna neden olmaz. Tüm bunlara dikkat edebiliyorsanız 2. 3. günden itibaren evden çıkıp dolaşabilirsiniz. Bu sürede sigara içmemeye çalışın. Bu sayede belki sigarayı da bırakırsınız. Sigara burun içi ve solunum yollarında ödemi artıracağı gibi, kanama da yapabilir. Alkollü içeceklerden ilk iki hafta boyunca kaçının.

 

Özet olarak,

 

  •  Dr. Gürcan Aslan 6-7 günde alçı veya splinti çıkarır, sonra çıkarılan alçı nedeniyle burnun aniden şişmesini önlemek üzere hastalarına 4-5 gün içinde çıkarılacak minik bir burun bandajı uygulamaktadır.

  •  10-12 gün içinde hastanın burnunda bulunan tüm splint ve bandajlar çıkarılır. Daha sonra bazı hastalarıma gerek görürsem burun masajı öneririm. Hastalarımın yarısından fazlasına artık burun masajı önermemekteyim. Burun estetiğinde kapalı ve zaraltı teknik kullanmanın avantajlarından biri de kemik ve kıkırdakları deriye bağlayan Pitanguy ve scroll ligamanlarının haraplanmamasıdır. Kapalı rinoplastide zaraltı teknik masaj ihtiyacını da azaltmaktadır. Estetik burun ameliyatı sonrası gözlük çok bası yapmıyorsa takılabilir ama yine de Estetik cerrahınıza danışmalısınız. Lens ameliyattan hemen sonraki gün kullanılmaya başlanabilir.

  •  Yaz aylarında burun derisi güneşe karşı hassastır bu nedenle 25 faktör ve yukarısı bir koruyucu güneş kremi kullanılmalıdır.

  •  Dr. Gürcan Aslan'ın uyguladığı kapalı rinoplasti tekniğinde burunucu ameliyatın ertesi gününden itibaren hareketli ve elastiktir. Kalıp gibi sert ve donuk burunucu oluşmaz.

 

 

Estetik burun ameliyatı (Rinoplasti) sonuçları:

 

Genelde benim ameliyatlarımda ameliyattan sonraki 10-15 gün içinde burundaki şişlikler kaybolur. Genelde bu sürenin sonunda sizi daha önce tanımayanlar burun ameliyatı olduğunuzu dahi anlamazlar. Ama burundaki şişliklerin tam anlamıyla inmesi ve bu burnun değişmez son halidir demek için 6 ay ila 1 yılı sabırla beklemek gerekir. Bir Revizyon rinoplasti düşünülüyorsa en az 6 ay beklemek sekonder ameliyatta alınacak sonucu çok olumlu etkiler. 

 

 

 

Tüm ameliyatlar guruplarında olduğu gibi burun estetik ameliyatı da bazı riskler taşır.
Rinoplasti riskleri şunlardır:

• Anestezi ile ilgili problemler
• Yara enfeksiyonu
• Kanama
• Solunum ile ilgili sorunlar (burun tıkanıklığı, iyi nefes alamama)
• Sinüzit (sinüs boşluklarının enfeksiyonu )
• Oluşan estetik sonuçtan memnun olmama 

• Revizyon (sekonder) rinoplasti (Her zaman ikinci bir ameliyat olma riskiniz vardır. Genelde yapılan ikincil düzeltme ameliyatları küçük müdahalelerdir. Sekonder rinoplastiye yani tam anlamıyla burnun tekrar kırılıp şekil verilmesine nadiren gerek duyulur.)
• Genel vücut ve kalp ve akciğer komplikasyonları

Estetik Burun Ameliyatında Neler Yapılır

ESTETİK BURUN KADIN
ESTETİK BURUN
bottom of page